KTİMB, inşaat sektörünü temsilen hem üyelerinin hem de KKTC halkının çıkarlarını korumaya öncelik vermektedir. Bu nedenle
vatandaşların konut veya arsa satın alırken veya bir müteahhit ile anlaşarak konut yaptırmaya karar verirken, herhangi bir mağduriyet yaşanmaması amacıyla aşağıda belirtilmiş olan bazı konuların önemini vurgulamaktadır.
Konut veya arsa satın alırken, ilk olarak bütçenizi dikkate almalısınız. Belirlediğiniz bütçeye uygun olan bölgeleri ve projeleri araştırmak, fiyat analizi yapmak önemlidir. Ayrıca, taşınmazın tapu durumu, altyapı hizmetleri, çevresel faktörler ve gelecekteki değer artış potansiyeli gibi faktörleri göz önünde bulundurmalısınız. Eğer konut yaptırmayı düşünüyorsanız, işin uzmanlarıyla çalışmak, sözleşme detaylarını dikkatlice incelemek ve yapılan işin kalitesini kontrol etmek önemlidir. Müteahhit seçiminde referanslarına, deneyimine ve güvenilirliğine dikkat etmek, yazılı bir sözleşme yapmak da sizi olası sorunlardan koruyacaktır. Unutulmamalıdır ki, dikkatli bir araştırma ve detaylı bir planlama, konut veya arsa alımıyla ilgili gelecekte karşılaşabileceğiniz olası sorunları minimize etmenize yardımcı olacaktır.
Yabancı uyruklu gerçek veya tüzel kişilerin KKTC’den arsa veya konut satın alırken ve/veya uzun vadeli kiralama işlemi yaparken, yasalar çerçevesinde izlemeleri gereken yol ve herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için dikkat etmeleri gereken önemli konular bulunmaktadır.
İnşaat sektörünün yasal temsilciliğini yapan kurumumuz, ülkemizde bu yönde yatırım yapmak isteyen kişilere rehberlik etmesi amacıyla, aşağıda özet olarak belirtilmiş bazı önemli konuların altını çizmektedir.
Hukuki Temel
KKTC Cumhuriyet Meclisi’nin 10 Kasım 2008 tarihli birleşiminde kabul olunan 52/2008 sayılı “Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar)” Yasası çerçevesinde, resmi işlemlerin ve yasal başvuruların yapılması koşulu ile yabancı uyruklu gerçek veya tüzel kişiler, Bakanlar Kurulu onayına bağlı olarak, ülkemizden taşınmaz mal satın alma veya uzun vadeli kiralama hakkına sahiptirler.
KKTC’de taşınmaz mal satın alacak veya kiralayacak olan yabancı kişiler, taşınmaz mal satın alabilmeleri ve yasal olarak o mal üzerinde hak sahibi olabilmeleri için İçişleri Bakanlığı’na müracaat etmeleri, Bakanlık tarafından yapılacak soruşturmalar neticesinde Bakanlar Kurulu onayını almaları gerekmektedir. Onay süreci, başvuru niteliğine göre değişmekte olup genellikle 3 ile 6 aylık bir sürede tamamlanmaktadır.
Yasal Sınırlamalar
Yabancı uyruklu gerçek veya tüzel kişiler, ilgili yasanın 8. ve 9. Maddeleri uyarınca, kanuni sınırlara uygun olmak ve gerekli yasal işlemleri yerine getirmek koşuluyla gayrimenkul sahibi olabilirler veya uzun vadeli kiralayabilirler. Yürürlükte olan yasal uygulama ile ilgili bilgiler aşağıdaki gibidir;
KKTC’de taşınmaz mal satın alacak veya kiralayacak olan yabancı kişiler, taşınmaz mal satın alabilmeleri ve yasal olarak o mal üzerinde hak sahibi olabilmeleri için İçişleri Bakanlığı’na müracaat etmeleri, Bakanlık tarafından yapılacak soruşturmalar neticesinde Bakanlar Kurulu onayını almaları gerekmektedir.
KKTC’de taşınmaz mal satın alan veya kiralayan yabancılarla yapılan sözleşmelerin en geç 30 gün içerisinde, taşınmaz malın bulunduğu ilçenin Tapu ve Kadastro Dairesi’ndeki Kütüğe işlenmesi maksadıyla müracaatta bulunulması ve kaydolunması zorunludur.
KKTC yasaları, yabancıların belirli bölgelerde (örneğin askeri bölgeler) güvenlik nedeniyle taşınmaz mal satın alması veya kiralamasına olanak vermemektedir. Bu hakkın elde edilebilmesi için geçerli olan yasal uzaklık, diğer yasal gerekliliklerin de uygun olması koşuluyla 300(üç yüz) metredir. Dolayısıyla ilgili kişilerin, herhangi bir taahhütte bulunmadan ve/veya sözleşme imzalamadan önce, taşınmaz malın konumunu araştırmaları önerilmektedir.
Yasalarımız uyarınca Bakanlar Kurulu, özel durumlarda, yabancıların taşınmaz mal edinmelerine sınır koyma yetkisine sahiptir.
Yine yasalarımız uyarınca, yabancı uyruklu kişilerin ülkemizden taşınmaz mal edinmesi veya uzun vadeli kiralaması ile ilgili yukarıda belirtilmiş olan koşullar, %51 hissesi KKTC vatandaşı olan bir şirket sahibi ile ortaklık yapılması durumunda geçerli olmamakla birlikte bu kısıtlamalardan ve uygulamalardan muaftırlar.
Yukarıda belirtilmiş olan öneriler, koşullar ve uygulamalar yol gösterici bilgi niteliğinde olup KTİMB adına herhangi bir bağlayıcılığı bulunmamaktadır. Detaylı bilgi almak için lütfen KKTC İçişleri Bakanlığı ve/veya Tapu ve Kadastro Dairesi’ne başvurunuz.